lauantai 7. lokakuuta 2017

Särkiherkku

Tukkutorin kalan Ville Maljasen mielestä kaikkein paras kala on särki. Ymmärrän miksi hän niin sanoo.

Kuvan särjet tulivat kesämökin rantaan lasketusta 18 mm muikkuverkosta nopsaan. Jollei itse pääse kalaan, voi särkeä löytyä torien ja hallien kalakaupoista. Toki muukin kala käy. Melkeinpä mikä tahansa kala on hyvää, kunhan on tuoretta.

Särjet suomustetaan aluksi, leikataan päät pois ja avataan vatsat. Puhdistetaan ja huuhdotaan.

Särkiherkkua ainakin kuudelle: :
1 kg puhdistettuja kaloja
200 g sipulia, 0,2 euroa
400 g tomaattimurskaa, 0,36 euroa
140 g tomaattipyreetä, 0,4 euroa
mustapippuria myllystä
suolaa, sokeria (hieman makua avaamaan)
öljyä
yrttejä, jos sattuu olemaan

Yhteensä 1 euro eli 0,17 euroa annos ilman lisukkeita (peruna, salaatti).

Ladotaan kalat ja sipuli kannelliseen pataan tai korkeaan vuokaan. Lisätään muut ainekset ja laitetaan 120 asteiseen uuniin hautumaan yön yli. Vettä  voi hieman lisätä, jos tuntuu liian kuivalta.
Pitkä kypsyttäminen hävittää ruodot kokonaan mutta jättää niiden ravintoaineet ruokaan.



2 kommenttia: