Kuva ei esitä herneitä eikä edes keittoa, mutta minulle se on
mahdollsimman lähellä taivasta oleva maisema ja tunnelma Ylä-Lapin
tuntureilla.
Kohtuullisen hyvää hernekeittoa saa
edullisesti suoraan säilykepurkista, mutta aina välillä kannattaa
satsata hitaasti itse tehtyyn.
Se alkaa ostamalla
kaupasta pussillinen (500g) tai kaksi kuivattuja herneitä. Yhdestä
pussillisesta saa 3 - 4 litraa keittoa ja kahdesta jo ison
kattilallisen. Hernepussin saa alle eurolla.
Herneet
likoamaan yön yli ja sen jälkeen keitetään hitaasti niin, että rakenne
kunnolla hajoaa ja keitosta tulee täyteläisen sakeaa.
Herneitä
ostaessa ja viimeistään liotellessa voi miettiä, millä keiton tuunaa.
Vaihtoehtoja on monia. Hernepussillista kohden tarvitaan 300 - 500
grammaa esim. palvikinkkua, jauhelihaa, kostutettua tummaa soijarouhetta
tai kinkun jämälihaa. Ihan parasta tulee savupotkasta. Yksi kokonainen
(n. 1,2 kg luineen) tarvitsee kaksi pussillista herneitä. Savupotka
kannattaa laittaa mukaan jo heti keittämisen alussa. Muut ehtivät
myöhemminkin.
Maustetaan keitto vielä suolalla.
Nautitaan tumman ruisleivän ja sinapin kanssa. Rouhittu mustapippuri ja
sipulisilppu ovat myös monen makuun.
Ja mitä maksaa? Eri vaihtoehdoissa 0,3 - 0,6 euroa annosta kohden.
Minä laitan porkkanoita ja sipulia heti yhtä aikaa herneiden kanssa kiehumaan. Nekin hajoavat ihan näkymättömiin. Hyvää!
VastaaPoista