perjantai 31. maaliskuuta 2017

Hiidas luulihakeitto - talvihenkisen viikonlopun must

Lumi palasi ainakin hetkellisesti Helsinkiin tänä aamuna. Siitä hyvä motivaatio tehdä viikonlopuksi erityisen maistuva ja täyteläinen lihakeitto.

Tämän ruuan valmistaminen vaatii aikaa ainakin 4 tuntia. Pitkä hauduttaminen parantaa makua ja yön tai parin yli lepääminen parantaa sitä edelleen.

Osotoslista (15 lautasellista):
1 kg luullista naudan kylkeä tai lapaa, 9 euroa
1 kg perunoita, 0,5 euroa
2 sipulia, 0,2 euroa
3 porkkanaa, 0,3 euroa
0,5 kg lanttua, 0,5 euroa
0,3 kg juuriselleriä, 1 euro
1,5 litraa vettä
nippu persiljaa, 2 euroa (älyttömän hintaista, kun vertaa muihin raaka-aineisiin))
suolaa, n. 20 maustepippuria

Ostokset yhteensä 13,5 euroa eli 0,90 euroa lautasellinen.
Värit 5: ruskea, vaalea, oranssi, vihreä, keltainen.


Kuvassa naudan kylkeä 1kg. Keiton valmistus aloitetaan keittämällä maustepippureilla maustetussa vedessä lihoja ainakin 3 tuntia, kunnes lihat ovat pehmeitä ja lähtevät helposti luista irti. Otetaan lihat liemestä ja annetaan jäähtyä. Siivilöidään liemi.


Kuoritutut juurekset. Juuriselleri on aika hinnakasta, mutta antaa lisäaromia liemeen. Ilmankin pärjää.


Lihat on nyt keitetty pehmeiksi ja irrotettu luista sekä pienitty sopiviksi.


Keitetään lihoja ja juureksia syntyneessä liemessä ainakin puoli tuntia. Persilja lisätään aivan lopuksi, koska sen aromi häviää äkkiä.



tiistai 28. maaliskuuta 2017

Onnellinen hapankaalipeti


Hapankaalikeittoa tuli jo viikko sitten tehtyä Saksalainen unelma.
Jatketaan nyt haudutetulla hapankaalipedillä.

Tästä tulee ruokaa viidelle:
810 g tölkki hapankaalia, 1,79 euroa
200 g porkkanaa, 0,20 euroa
200 g pekonia, 1,49 euroa (kevyemmässä versiossa voi jättää myös pois)
400 g grillimakkaraa, 1,25 euroa TAI 300 g Nürnbergin pikkumakkaroita, 3,29 euroa
100 g aurinkokuivattuja tomaatteja, 0,50 euroa

Ostokset yhteensä 5,23 euroa eli 1,05 euroa ruokailijaa kohden.
Vaihtoehto: melkein sama setti aidoista Nürnbergin makkaroista (huom. 300 g paketti) maksaa 7 euroa eli 1,40 euroa syöjää kohden.

Värit 4: ruskehtava, vaalea, punainen, oranssi.

Ruskistetaan aluksi pekonia ja lisätään pilkotut porkkanat ja hapankaali. Lisätään hiukan vettä (ja hyppysellinen sokeria). Annetaan hautua pari tuntia, niin maku pyöristyy ja pehmenee. PIlkotaan makkarat ja ruskistetaan. Sinappi ja piparjuuri sopivat hyvin lisukkeiksi.


Perusgrillimakkara käy tähän hyvin, mutta aidot Nürnbergiläiset ovat kyllä vielä oma juttu.


maanantai 27. maaliskuuta 2017

Viisi kalaa ja kaksi ateriaa

Tähän vuodenaikaan kannattaa ruveta haeskelemaan ahvenia kaupan kalatiskiltä. Kuvan kalat ovat Porin torilta: 5 suolistettua ahventa painoivat kilon ja maksoivat 7 euroa. Jos itse ei pääse kalaan, voi aina myös kyselllä kalastavilta ystäviltä ja sukulaisilta.

Halusin nyt myös paistettua ahventa. Jotta pysytään euron tuntumassa pitää kaloista saada ainakin 7 annosta. Se onnistuu, kun tekee niistä kaksi erillista ruokaa. Viidestä kalasta saa paistetut fileet kolmelle ja keittoa seitsemän lautasellista. Ylimääräisen keiton voi hyvin myös pakastaa.


Tässä ostokset.
1,0 kg suolistettuja ahvenia, ostettuna 7,00 euroa
250 g ruusukaalia, 1,25 euroa (huomattavasti suuremman annoksen saa perunalla)
100 g kirsikkatomaateja, 0,50 euroa
100 g turkinjugurttia, 0,34 euroa

lisäksi keittoon:
600 g perunoita, 0,3 euroa
200 g sipulia, 0,2 euroa
2 dl kermaa, 1 euro
puoli nippua tilliä, 0,75 euroa

Yhteensä 11,34 euroa eli 1,13 euroa annosta kohden.


Jos fileeraus tuottaa vaikeuksia, kannattaa pyytää apua kalakauppiaalta. Keittoa varten on otettava kaikki ruodot ja nahat talteen. Poistetaan vielä kidukset ja huuhdellaan huolella. Kalakeiton hieno liemi syntyy ruodoista keittämällä. Aromia antava maustepippurit. Annetaan liemen keittämisen jälkeen levätä ja siivilöidään kirkas liemi talteen (n. 1 litra).


Paistettujen fileiden kanssa lisukkeena oli nyt muhennettua ruusukaalia ja pikku tomaatteja. Ruusukaali on maultaan melko voimakasta ja jakaa mielipiteitä. Itselleni maistuivat, vaimolle eivät. Vaihtoehtoja ovat perunamuusi, vokatut vihannekset, muhennettu purjo (ja linssit).


Keitto tehdään kalaliemeen. Viisi - kuusi perunaa, iso sipuli tai kaksi, purkillinen kermaa (tai iso nokare voita), suolaa, tilliä.


Kalakeiton salaisuus on aina liemessä. Ahvenlientä sanotaan yhdeksi kaikkein parhaimmista. Ja niin se onkin.


perjantai 24. maaliskuuta 2017

Jauhelihapihvit - all natural

Lihapainotteiset ruuat ovat yhden euron hintatavoitteen näkökulmasta tämän blogin haaste. Tarjouksia seuraamalla löytää kuitenkin mahdollisuuksia. Nyt sain ostettua 6,75 euron kilohintaan kotimaista naudan jauhelihaa. Sitä kevyempää 10 rasvaprosentin versiota. Värikkään ja kevyen liha-aterian saa tällöin juuri ja juuri pysymään n. 1 euron (tarkalleen 1,48 euroa) hintaisena.

Tästä riittää kymmenelle syöjälle:

1,2 kg naudan jauhelihaa, 8,1 euroa
Salaattia, kurkkua, oliiveja, salaattijuustoa, tomaattia, makeaa chiliä, noin 5 euroa
500 g turkinjugurttia, 1,73 euroa
suolaa, mustapippuria

Ostokset yhteensä 14,8 euroa eli 1,48 euroa syöjää kohden.
Värejä 4: ruskea, vihreä, punainen, valkoinen

Leikataan 400 g jauhelihapala kuuteen osaan varovasti rakennetta rikkomatta ja muotoillaan käsillä tiiviitä pikkupihvejä. Ne suolataan ja pippuroidaan, pastetaan pannulla tai grillataan. Ei siis mitään muuta. Chili-jugurttikastike antaa lisämakua.

Jauhelihapihvit, salaattia ja chilimaustettua turkinjugurttia.


Kolmesta 400 g paketista tulee 18 käsin muovattua pikkupihviä.


torstai 23. maaliskuuta 2017

Tutkimusmatka Hakaniemeen - osa 2 Aasia

Kokeneeltakin ruuanlaittajalta menee pää pyörälle Aasia-markettien valikoimia ihmetellessä. Jotain tuttuakin löytyy, mutta hirveästi on uutta opeteltavaa. Hinnat ovat ilahduttavan edullisia.

Tässä Intia-marketin maustehyllyä. Ostin erilaisia jeeraa, curryä, garam masalaa ja tandoori masalaa 400 g pusseissa. Maksoivat 3 - 4 euroa pussi. Kilohinta kohdallaan!
Kaupan nimi on Subija Services Oy ja osoite Hakaniemen torikatu 2, 00530 Helsinki


Vii-Voan  on ihan omaa luokkaansa Helsingin mittakaavassa. Valkoimassa monenlaista eksoottista. Pakasteessa erilaisia kaloja ja äyriäisiä. Myös tuoreita vihanneksia on saatavilla.


Niin ja sitten tietysti kanan jalkoja, siis varpaita. Ei maksa paljoa, mutta resepti on vielä hakusessa.


Naapirialtaassa oli vastaavasti ankan varpaita ja kieliä.


Saatavilla on myös lehmän korvia ja nahkaa.


Nämä sitten lopulta tulivat mukaan. Erilaisia papuja ja kikherneitä, kilohinnan 2,5 - 3,5 euroa. Mausteita. Kymmenen arkin pussi merilevää. Niillä olisi euron sushin hinta vielä tullut reilusti alas. Ihan vasemmalla keskellä on 400 g paketti Tamarindia, makean hapanta taatelimaista palkokasvin massaa. Siihen pitää vielä tarkemmin tutustua.


keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Tutkimusmatka Hakaniemeen - osa 1 Kauppahalli

Nautinnolliseen ruuanlaitttoon kuuluu ehdottomasti hyvien raaka-aineiden hankinta. Helsingin Hakaniemestä löytyy siihen hyvät mahdollisuudet. Aloitan kauppahallista (seuraavassa osasssa Aasia-marketit). Haen niitä aineksia, josta voi saada yhden euron annoksia lautaselle.

Aloitetaan kotimaisen pihvikarjan hienosta ja kalvottomasta sisäfileestä kilohinnalla 59,80 sitä saisi 16,7 grammaa eli vajaan suupalallisen. EI KELPAA. Seuraavassa kahdeksan, jotka kelpaavat.


Pihvikarjan häntää saa 6,90 euroa kilo. Voisi ajatella tekevänsä häränhäntäkeittoa.


Kalkkunan koivet 5,80 euroa kilo voivat mennä juureksien kanssa uuniin paahtumaan.


Aina vaan paranee: lihaisia possunluita 2,50 - 3,50 euroa kilo. Uuniin paahtumaan ja sitten keiton lientä.

Porsaan potka 4,50 euroa kilo uuniin tai grilliin. Saksalaistyyppinen herkku.


Valmiiksi savustettu potka 8,80 euroa kilo sopii loistavaksi pohjaksi yli kymmenen syöjän hernekeitolle. Lisäksi tarvitaan kilo herneitä (kuivapaino).


Sokeria pohjalla. Broilerin sydän, maksa ja kivipiira 5,50 euroa kilo kukin: lihapatoihin ja pateisiin.


Naudn lihaiset kylkipalat 6,95 euroa kilo. Uuniin paahtumaan, lihakeittoihin ja patoihin.


Kalaa en hallista tämän blogiin ruokiin ostaisi. Silakkafilekin maksoi hävyttömät 12 euroa kilo. Sitä löytää vitosellakin. Savusteutut lohen evät 7 euroa kilo sopivat täyteläisen kalakeiton liemen pohjaksi.


tiistai 21. maaliskuuta 2017

Saksalainen unelma - Deutscher Traum - german daydream

Hapankaali on herkullista, terveellistä ja hieman hapanta. Saksassa sitä tuli aikanaan syötyä usenkin. Suomessa harvemmin, mutta onneksi meillä on L. Sieltä saa muuten aivan erinomaisia Nürnbergin pieniä paistomakkaroita. Ne ovat hapankaalin ja piparjuuriraasteen kanssa todellista herkkua, unelma toiseen potenssiin.

Nyt tehdään kuitenkin keittoa. Tästä tulee reilut 10 lautasellista:

810 g hapankaalia (yksi tölkillinen), 1,70 euroa
500 g porkkanaa, 0,50 euroa
200 g pekonia, 1,50 euroa
200 g sipulia, 0,20 euroa
2 dl punaisia linssejä, 0,50 euroa
muutama valkosipulin kynsi, 2-3 tähtianista, maustepippureita
öljyä, suolaa
1,5 litraa vettä


Värejä 4: valkoinen, punertava, vaalea kaali, oranssi
Ostokset yhteensä 4,5 euroa eli 0,45 euroa lautasellinen.

Pilkotaan ja kuullotetaan sipulit. Laitetaan sekaan viipaloidut porkkanat ja hapankaali sekä mausteet ja vesi. Annetaan keihua hiljaisella lämmöllä puolisen tuntia. Vinkki: yön yli levätessä maku vaan paranee ja pyöristyy.


Värikkäät ja yksinkertaiset raaka-aineet


 Keiton kanssa sopi erinomaisesti makealla chilillä ja korianterilla maustettu turkinjugurttikastike.


sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

Kahdesti syöty kana

Erityisen edulliseksi ruoka tulee silloin, kun samasta saa ruokittua tuplasyöjät.

Monet lihapainotteiset ruuat ovat tämän blogin tavoittamattomissa, mutta mahdollisuuksia riittää:
Ostin 3 x 560 gramman paketit broilerin rintafilettä kahdeksan euron kilohintaan eli 13,44 eurolla.
Niistä riitti reilusti 20 ruokailijalle. Ensimmäinen ateria oli ennalta suunniteltu ja toinen nopeasti improvisoitu.

1,68 kg broilerin filettä, 13,44 euroa
1 kg kesäkurpitsaa, 2,00 euroa

Lisäksi 1. ateriaan: Grillattu currykana
Salaattia, tomaattia, kurkkua, säilykepersikoita, hunajamelonia, jugurttikastiketta, curry-pulveria, suolaa, öljyä, noin 6 euroa

Lisäksi 2. ateriaan: Kanacurry
Kaapista löytynyttä: pari sipulia, iso paprika, pussillinen maapähkinöitä 250 g, 2 x 400 g kookoasmaitoa, porkkanoita, muutama valkosipulin kynsi, suolaa, lisää curry-pulveria, noin 5 euroa

Yhteensä 26 euruoa eli 1,3 euroa ruokailijaa kohden. Lisäksi ollaan yli jäänestä vaimon kanssa jo syöneet.

Ateria 1: värikästä kautasella - grillattua broileria ja kesäkurpitsaa


Leikkasin fileet kahtia.  Sekoitin öljyn, curryn ja suolan niihin kulhossa käsin. Grillauksen jälkeen loppukypsennys kattilassa kannan alla varovasti hauduttaen. Kanan pitää olla kypsää ja samalla vielä mehukasta.


Parilla - sähkögrilli on sisäoloissa todellä kätevä apuväline.


Ateria 2: Kanacurry

Pilkotaan vihannekset ja kuullotetaan pannussa. Lisätään yli jäänyt grillikana sekä kesäkurpita, kookosmaito ja pähkinät. Maustetaan curryllä ja suolalla halutun voimakkaaksi.


Värikäs salaatti tekee hyvää vatsalle ja mielelle.


perjantai 17. maaliskuuta 2017

Euron herkut - nyt 3 viikkoa ja 11 000 käyntiä

Blogi täytti eilen kolme viikkoa. Tämä on 23. postaus. Niistä 18 on ollut ruokareseptejä. Sataan on vielä matkaa, mutta idealista on pitkä.

Kiitokset jo nyt kaikille, jotka ovat tätä seuranneet ja muutenkin osallistuneet!

Blogia on tähän mennessä katsottu 10 921 (pe klo 18.30) kertaa eli yli 500 kävijää päivässä.
Suosituin on ollut Euron sushi  3 420 kertaa ja seuraavana Nyhtökoipi kanamestarilta 1 939.
Taisin muuten nyhtökoipi-sanan keksiä.

Palaute on ollut todella kannustavaa. Yksi ainoa ihmetteli, että mikä minä olen tällaista julkaisemaan.

Itselleni tämän tekeminen on jonkinlaista zeniä. Nautinnollista tietoisuutta siitä, että voi tehdä jotain uudella tavalla. Tämä blogi kertoo hyvästä ruuasta, uudesta näkökulmasta siihen ja luovasta hulluudesta.

Käytiin hakemassa Varangin vuonolta ruokakalat ja äyriäiset Inarijärven juhlaillalliseen

torstai 16. maaliskuuta 2017

Rööperinpata - boeuf Rödbergen

Liharuuat ovat euron hintatavoitteen kannalta haasteellisia. Sikaa ja broileria tosin saa välillä käsittämättömän edullisesti. Puoli kiloa possunfilettä tai kilon kanankoipia saattaa saada kahdella eurolla. Saman summan joutuu maksamaan pikkuruisesta persiljanipusta.

Naudanlihan hintahaarukka on suuri. Fileistä joutuu maksamaan kymmeniä euroja kilota ja paistien hintahaarukka on jotain 10 - 20 euron välillä.

Euron hintahaarukkaan kuitenkin pääsee, kun seuraa tarjouksia. Ulko- ja kulmapaistia saa välillä 8 - 9 euron kilohintaan. Toinen keino on lisätä ruokaan juureksia ja muita kasviksia. Näillä periaatteeilla tuunasin Burgundinpadan yhden euron Rööperinpadaksi. Pata kannattaa valmistaa yön yli uunissa pienellä lämmöllä (125 - 140 astetta) hauduttaen. Tulee takuulla mureaa.

Tällä reseptillä ruokin 35 henkilöä ja vielä jäi ylikin.


3,6 kg naudan kulmapaistia, 32,40 euroa (olin ostanut tarjouksesta ja pakastanut)
1 kg sipuleita, 1,00 euroa
1 kg porkkanaa, 1,00 euroa
100 g tomaattipyreetä, 0,60 euroa
800 g tomaattimurskaa, 0,72 euroa
5 valkosipulin kynttä (ei pakollinen)
rouhittua mustapippuria, suolaa                  
4 dl vettä                

Ostokset 35,72 euroa eli euron per annos. Lihan ja juuresten sekoitussuhdetta muuttamalla saa hinnan vielä selvästi alhaisemmaksi. Esimerkiksi suhteelle 1,6 kg lihaa ja 4 kg juureksia hinnaksi tulee
vain 0,56 euroa annokselta!
Lisukkeeksi sopii perunamuusi, keitetyt perunat tai riisi (mielestäni tylsä ruoka-aina) sekä
salaatti ja pakastepuolukat.

Poistetaan lihasta turhat kalvot ja jänteet. Leikateen liha ja kasvikset muutaman cm paloiksi. Sitten vaan ainekset kannelliseen pataan ja jätetään uuniin. Kuuden tunnin jälkeen voi lämmön tiputtaa sataselle.

Tässä tehtiin hieman eri versiota samasta teemasta: palsternakkaa (kallis) ja timjamia



keskiviikko 15. maaliskuuta 2017

Taikakeitto mustapavuista

Jamie Oliverin ohjelmasta opin, että costaricalaiset elävät vanhaksi syömällä mustapapuja kolme kertaa päivässä. Costaricalaisten kokemuksiin pohjaten arvioin yhden annoksen tätä ruokalajia pidentävän elinaikaa n. 16 minuuttia.

Näistä syntyy täyteläinen ja maistuva keitto, 12 lautasellista:

500 g kuivattuja mustapapuja (liotetaan), 2,00 euroa
300 g palvikylkeä tai chorizo-makkaraa, 3,00 euroa
300 g sipulia, 0,36 euroa
Kaksi keskivahvaa chiliä, 0,40 euroa
800 g tomaattimurskaa, 0,72 euroa
200 g paprika, 0,68 euroa
Nippu korianteria, 1,50 euroa
Viisi valkosipulin kynttä, 3 - 4 tl jeeraa, 3 - 4 tl savupaprikajauhetta, limetin mehu,
oliiviöljyä, suolaa ja hieman sokeria, luokkaa 1,50 euroa
2 l vettä


Osokset yhteensä 10,16 euroa eli 0,85 euroa lautasellinen.
Värit 5: musta, ruskea, vaalea sipuli, punainen, vihreä

Huuhdellaan ja lioetaan pavut yön yli runsaassa vedessä.

Kuullotetaan pilkottu sipuli, valkosipuli, chilit ja paprika. Maustetaan jeeralla ja paprikajauheella.
Myös palvikylkeä voi hieman ruskistaa. Keitetään papuja pienellä lämmöllä tunnin verran 2 litrassa vetta ja lisätään sitten muut ainekset. Annetaan vielä kiehua hiljalleen puoli tuntia. Tarkastetaan maku.

Tarjotaan rapeakuorisen maalaisleivän kanssa.


tiistai 14. maaliskuuta 2017

Uunileivät Nassim Taleb

Loistavia kirjoja (Suomennettuna: Satunnaisuuden hämäämä, Musta joutsen ja Antihauras) kirjoittanut professori Nassim Nicholas Taleb totesi, että kannattaa syödä säännöllisen epäsäännöllisesti. Sovellan sitä itse syömällä melkein mitä vaan, värikästä ja kasvipainotteista, melko säännöllisesti, välillä vähän ja välillä vähän liikaa.

Näillä alkusanoilla kelpuutan nämä uuni (mikro) leivätkin mukaan. Ainakin ovat helppoja ja nopeita laittaa. Ruisleipäpalat kustantavat 0,10 euroa, vanha kaapinpohjan juusto tuli jo aiemmin maksettua, samoin avokadon puolikas. Tomaattikin löytyi jostakin ja muutama pala herkullista broilerin nyhtökoipea sunnuntailta.



maanantai 13. maaliskuuta 2017

Nyhtökoipi kanamestarilta

Aina välillä kaupasta saa broilerin koipia tajuttaman edullisesti. Nyt L:ssä maksoivat 1,95 euroa kilolta. Kolmen koiven paketti (1,3 kg) maksoi siis 2,47 euroa. Siitä saa syötävää helposti 4:lle.

Koivet reunalliselle uunipellille tai laakeaan vuokaan 180 asteeseen reiluksi tunniksi. Kunnes pinta on kauniin ruskea ja luu lähtee helposti lihasta irti.

Annetaan jäähtyä ja otetaan = revitään = nyhdetään (ihan miten vaan) lihat käsipelillä luista talteen ja pannulle. Nahat ovat tässä vaiheessa parhaimmilla ja rapeita. Voi syödä välipalana.  Paistinliemi vielä mukaan ja maustetaan kaapista löytyvillä mausteilla. Makeat grillikastikkeet käyvät hyvin samoin kaikki itämaiset mausteet (curryt, juustokumina). Kypsennellään pannulla vielä tovi.

Tarjotaan esim. perunamuusin, pastan, riisin tai kebab-leivän sekä salaatin kera. Annoksen hinta pysyy hyvin euron rajoissa.



Nyhtökoipi kanamestarilta

Väriä salaatista

sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Yhden euron sushi - kyllä onnistuu



Viime torstaina itselleni heittämäni yhden euron sushi-haaste on ratkennut. Kyllä se onnistuu!

Päätin keskittyä maki-sushiin eli merileväkuoreen rullattuihin paloihin. Arkkeja on yhdessä paketissa viisi ja jakamalla ne kahtia saa kymmenen pötkylää, joista jokaisesta kahdeksan palaa. Kahdeksänkymmentä palaa riittää hyvin viidelle syöjälle.

Aterian kallein komponentti ovat merileväarkit. Viiden pakkaus maksaa 2,40 euroa (11g, eli kilohinta 218 euroa!).

Vegaanisena tämän hinnaksi tulee 5,77 euroa eli 1,08 euroa / 16 palan annos. Käyttämällä 100 grammaa lohifiletta hinta nousee 6,70 euroon eli 1,25 euroon / 16 palan annos.. 

Tässä vielä muutama rahan arvoinen toteutusvinkki:
Käytin tavallista puuroriisiä, jonka kilohinta on alle euron (kaupan Sushi-riisin kilohinta on 7 euroa). Loputuloksessa ei huomaa mitään eroa.
Tein inkiväärilisukkeen itse: viipaloin 80 gramma tuoretta inkivääriä, jonka kuullotin omenaviinietikan ja sokerin kanssa.
Wasabin korvasin piparjuuritahnalla ja riisiviinietikan sijaan käytin omenaviinietikkaa.

Näistä ateria syntyi:
4 dl riisiä, josta keitettynä tulee noin kilo, 0,30 euroa
150 g paprikaa suikaleina, 0,53 euroa
150 g kurkkua suikaleina, 0,28 euroa
100 g nahatonta lofifilettä suikaleina, 1,20 euroa
5 kpl merileväarkkeja, 2,40 euroa
50 g omanaviinietikkaa, 0,30 euroa
80 g inkivääriä, 0,60 euroa
50 g soijakastiketta, 0,50 euroa
25 g piparjuuritahnaa, 0,60 euroa
sokeria ja suolaa
                                                         
Riisi huuhdotaan kylmässä vedessä pariin kertaan ja annetaan liota puolessa litrassa kylmää vettä hetken. Laitetaan sitten kuumalle levyllä ja kiehumisen alkaessa säädetään lämpötila pienelle. Annetaan hiljakseen kiehua 10 minuuttuia. Otetaan pois levyltä ja annetaan hautua kannen alla vielä 10 minuuttia.

Riisin maustamiseen käytetään kiehautettua etikka-sokeri-suola -seosta. Seitsemän ruokalusikallista etikkaa, pari ruokalusikallista sokeria ja teelusukallinen suolaa. Kiehautetaan, annetaan jäähtyä ja sekoitetaan varovast valmiiseen riisiin.

Jäähdyttelin riisin ja jätin märän pyyhkeen alle lepäämään hiihtolenkin ajaksi.

Sitten vaan rullamaan. Rullausmaton käyttö oli helppoa Youtube-ohjeen avulla.

Vaimon kommentti: "Yllättävän hyviä, sushi tarve tuli tyydytettyä. Puuroriisi sopi hyvin."

Lohimai ennen rullausta

Itse tehty piparjuurilisuke oli voimakasta ja aromikasta

Piparjuuritahna korvasi Wasabin ongelmitta