tiistai 28. helmikuuta 2017

Onko tässä itua?

Raikas ituwokki syntyy mungpavuista ja keräkaalista. Papuja rupesin idättämään neljä päivää sitten ja nee olivat nyt juuri sopivia. Raikkaalta tuoksuvia. Enemmän idätyksestä toisessa yhteydessä.

Ostoslista noin seitsemän annosta:
1 kg keräkaali, 0,69 euroa
700 g ituja (120 grammasta papuja), 0,70 euroa
200 g paprika, 0,50 euroa
100 g sipuli, 0,10 euroa
Mausteeeksi: 3 valkosipulin kynttä, 1 chili, 3 rkl sokeria ja tomaattipyreetä
suolaa, mustapippuria ja hieman vaalea balsmicoa, öljyä pannulle, arviolta 0,70 euroa

Ostokset yhteensä 2,69 euroa eli 0,38 euroa annosta kohden.
Värejä 4: valkoinen, vihreä, punainen, vaalea sipuli

Tämä on vegaaninen ruoka.

Pienitään kaali reilun kokoisiksi paloiksi ja paistetaan kuumassa wokissa tai kattilassa. Lisätään hetken kuluttua idut ja annetaaa kypysyä 10 minuuttia. Sen jälkeen sekaan tehosekottimella soseutettu paprika-sipuli-tomaatti ja mausteet. Annetaan vielä hautua kannen alla viitisen minuuttia. Näin kasviksiin jää rapsakkuutta. 


Mung idut ovat herkullisia ja raikkaan hedelmäisen tuoksuisia.


 Tässä raaka-aineet.


Paprikasoseessa on kaunis väri.


maanantai 27. helmikuuta 2017

Laskiaiscurry

Lämmittävä kasviscurry sopiin hyvin laskiaiseen ja oikeastaan mihin tahansa kylmään tai kuumaan päivään.

Tästä ohjeesta tulee n. 8 annosta:
500 g munakoiso, 1,50 euroa
400 g punaisia linssejä, 1,50 euroa
200 g sipulia, 0,2 euroa
800 g tomaattimurskaa, 0,72 euroa
n. 8 dl vettä
Mausteet: 2 chiliä, 2 valkosipulin kynttä, 2 tl sinapinsiemeniä, 2 tl kurkumaa, 4 tl juustokuminaa,
2 tl kanelia, suolaa, mustapippuria, luokkaa 1 euro

Ostokset yhteensä 4,92 euroa eli 0,62 euroa annosta kohti.
Värit 4: musta, punainen, oranssi, vaalea sipuli

Tämä on vegaaninen ruoka ja sopii hyvin myös pakastettavaksi myöhempää käyttöä varten.

Pienitään ja kuullotetaan munakoiso, chilit, valkosipuli ja sipulit. Lisätään puolet vedestä, tomaattimurska, linssit ja mausteet. Haudutetaan ja lisätään vettä tarpeen mukaan.


Munakoisoja voi saada tarjouksesta edullisesti, chilit kannattaa ostaa irtotavarana


Kauppaketjujen omia brändejä saa edullisesti. Lidl on monessa asiassa omaa luokkaansa.


sunnuntai 26. helmikuuta 2017

Välimerellinen uusperhekeitto

Keitontekijän perusohjeet ovat: tee reilusti kerralla, selkeät raaka-aineet ja reilut palat (jollei tee sosekeittoa). Suositeltava investointi on kymmenen litran kattila.

Valmista keittoa voi hyvin pakastaa vaikka puolen litran annosrasioissa. Iloisen talvipäivän keittolounaan voi tarjota isollekin porukalle.

Tänään tein keiton valmiiksi jo aamupäivällä ja sitten kävimme Paloheinässä hiihtämässä. Sillä välin keitto oli sopivasti tekeytynyt ja tarvitsi vain nopean uudeelleen lämmityksen. Keitot tyypillisesti  uudelleen lämmittäessä vain paranevat.

Noin 20 lautasellista:
500 g siskonmakkaroita, 1,99 euroa
400 g lanttu, 0,36 euroa
700 g perunaa, 0,31 euroa
500 g parsakaalia, 0,99 euroa
500 g porkkanaa, 0,42 euroa
300 g sipulia, 0,36 euroa
800 g tomaattimurskaa, 0,72 euroa
Yksi chili, 0,20 euroa
Välimeren mausteseosta puoli pussillista, 0,50 euroa
2 litraa vettä

Ostokset yhteensä 5,85 euroaa eli 0,29 euroa annosta kohden.

Värejä 7: vaalea peruna, vihreä, punainen, oransssi, keltainen, lila, vaaleat makkarat

Näistä se lähtee. Kuoritaan ja pilkotaan juurekset ja laitetaan kiehuvaan veteen. Annetaan kypsyä 15 minuuttia ja tursotetaan makkkara mukaan. Parsakaalin voi laittaa lopuksi niin se pysyy paremmin kasassa.


Väriä ja makua lautasella - 29 sentillä!


perjantai 24. helmikuuta 2017

Chilinen kaaliwok - 38 senttiä annos!

Kaalit ovat maukkaita ja terveellisiä herkullisten ruokien perusraakaaineita. Keräkaalin sesonki jatkuu yhä. Kotimaista kaalia saa ostettua alle euron kilohinnalla. Aamun hinta oli 0,69 euroa.

Tarvikkeet viidelle:
1 kg kaali, hinta 0,69 euroa
1 chili, hinta 0,20 euroa
2 dl tummaa soijarouhetta, josta saadaan 600 g syötävää, 1 euro
suolaa, sokeria, öljyä ruskistamiseen

Ostosten hinta on yhteensä  2 euroa, ruokailijaa kohden 0,38 euroa!
Värejä 3: vaalea kaali, punainen chili, ruskea soija

Tämä on vegaaninen ruoka.

Viipaloidaan kaali ja chili. Ruskistetaan wokkipannussa. Saadaan hieno aromi esiin. Lisätään vedessä pehmennyt soija, suola ja sokeri. Annetaan vielä hautua.


torstai 23. helmikuuta 2017

Haukifile ja bataattia

Kaupan halvimmat kalafileet ovat hauki- ja silakka. Kumpaakin saa reilusti alle 10 eurolla kilo,
5 - 6 euron hintahaarukkaan. Kannattaa seurata sesonkia. Molempia saa läpi vuoden, mutta nyt keväämmällä rupeaa tulemaan haukea kauppoihin. 

Molemmat ovat loistavia, kotimaisia luonnonkaloja. Syömme nykyisin suomessa 90 kg lihaa vuodessa, kalaa 15 kg ja siitä kotimaista luonnonkalaa ainoastaan 2 - 3 kg! Vähän hävettää. Pitäisi kääntää suhteet eri asentoon.

Ateria neljälle:
400 g valmista filettä, 2,4 euroa (tai 0 jos itse kalastaa)
800 g bataattia, 2 euroa
hieman sitruunaa ja salaattia sekä tomaattia, 1,5 euroa

Yhteensä 5,9 euroa eli 1,48 euroa ateriaa kohden. Tiukalle menee, joten kannattaa hankkia hauki itse kalastamalla tai pyytää lahjoitusta kalastavilta kavereilta, joilla sitä saatta olla liikaakin. Silloiiun hinnaksi jää 0,88 euroa.


Värejä 5 : keltainen, vihreä, oranssi, vaalea kala, punainen.

Kuvan annokset ovat vielä hieman tuunattuja, koska mukana on korvasienikastiketta (itse poimituista) ja keskellä lusikallinen punaista oliivipastaa (räjäyttää budjetin).

Ruodottomat haukifileet paistellaan pannulla ja bataatti haudutetaan vesitilkassa kannellisessa kattilassa.


Jos on niin onnekas, että on saanut itse haukia voi seuraavalla videolla harjoitella sen saamista täysin ruodottomaksi    hauen file ruodottomaksi



Whatever - kasviskeitto jääkaapin pohjalta

Jääkaapin pohjalta löytyi sipuleita ja juureksia - porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta ja bataattia.

Keitto neljälle:
1 kg juureksia 1,3 euroa
400 g kookosmaitoa, 1,5 euroa

Yhteensä 2,8 euroa eli 0,7 euroa annosta kohden.

Värejä 4: lila, oranssi, valkoinen, kellertävä

Juurekset kuoritaan ja pilkotaan kattilaan. Keitetään melko pehmeiksi. Kaadetaan ylimääräinen neste kulhoon talteen. Soseutetaan ja lisätään kookosmaito. Säädetään sopivan sakeaksi keitinliemellä. Lämmitetään ja tarjotaan leivän kanssa.


Juurekset olivat vielä napakoita. Vanhemmatkin käy.


Keiton väri oli intensiivisen tumman oranssi. Maussa pystyi erottelemaan eri komponentit. Niiden herkkää aromia ei peitetä turhilla mausteilla.


Grillijuureksia ja ryynimakkaraa linssipedillä

Tämän aterian ainekset ovat:
4 palvattua ryynimakkaraa 500 g, hinta 1,49 euroa
2 tölkkiä linsejä 800 g, hinta 1,58 euroa
1 kg juurespussi, hinta 1,05 euroa

Yhteensä 4,12 euroa eli 1,03 euroa annokselta.
Värejä 5: oranssi, valkoinen, vihertävä, ruskeanpunainen, punainen

Palsternakat, porkkanat ja punajuuret viipaloidaan grilliin. Kypsennellään rapeiksi ryynimakkaroiden kera. Linssit lämmitetään ja maustetaan juuustokuminalla ja makealla chilillä.


Tämä oli maistuvaa, värikästä ja kasvipitoista. Tirskuvien ryynimakkaroiden varsinainen lihapitoisuus on muuten 6%! Nam.


Euron herkut

Tässä blogissa tehdään terveellistä ja maukausta ruokaa erityisen edullisesti.

Pääruoka-annosten hinta saa olla yhden euron. Enimmillään 1,49 euroa, joka vielä pyöristyy yhteen eikä kahteen euroon.

Raaka-aineet ovat kaikkien hankittavissa tavallisesta kaupasta. Marjat ja sienet oletan jokaisen itse keräävän. Mutta sisarblogin Villiruokablogi metsästys- ja kalastustaitoja en oleta, ehkä onkimista lukuunottamatta.

Terveellisyyden mitta on luonnollinen värikkyys. Ruuat ovat kasvispainotteisia. Värejä lasken, mutta en kaloreita. En laske myöskään kemiallisia yhdisteitä kuten rasvoja, proteiinieja, hiilihydraatteja, vitamiineja, hivenaineita jne.

Perususajatukseni on, että voimme hyvin kun syömme monipuolisesti, sopivissa määrin, ruuan laittamisesta ja syömisestä nauttien.


Euron hintaraami on tiukka, joten muutamia perusperiaatteita kannattaa ja on pakkokin noudattaa:
  1. osetatan sesongin mukaisia raaka-aineita, jolloin hinta-laatusuhde on parhaimillaan
  2. hankitaan raaka-aineet järkevissä ostoerissä, jolloin saatavien annosten määrä vaihtelee
  3. ostetaan tarvikkeita juuri sopiva määrä
  4. hyödynnetään erikoistarjouksia, jos niitä sattuu vastaan
  5. annoskoko on noin 300 grammaa
  6. oletan, että keittiöstä löytyy joitain perusmausteita
Kolmensadan gramman annoskoko tarkoittaa, että raaka-aineiden keskikilohinta on noin 3 euroa.
Jos esimerkiksi tehdään ruokaa neljä annosta (n. 1,2 kg) neljälle eurolla, voidaan ostaa lihaa
250 g (hinta 2 euroa) ja kasviksia 1 kg (hinta 2 euroa).


Juurekset ovat hyvän ruokavalion perustaa.


Silakka on loistavaa, terveellistä ja herkullista. Kaupassa filettä jopa viidellä eurolla kilo.
Itse onkimalla ei maksa mitään, jos onkipaikka (kuten Lauttassaren silta) on lähellä.


Yrttejä löytyy kasvimailta, omasta ruukusta ja luonnosta. Kaupasta ostettuna esim. pieni nippu persiljaa 1,99 eurolla on älytöntä.


Paistettu ahvenfile kasviksien kanssa on todellista gourmeeta ja mahtuu hintaraamiin, kunhan kalat pyytää itse.

Linssit, pavut ja herneet ovat hyvän ruokavalion perustaa. Mustapapusalaatti on herkullista.


Liharuuat voivat olla haasteellisia. Mutta esimerkiksi kuvan lihapata menee raamiin. Naudan ulkopaistia saa alle 10 euroa kilo. Runsaasti kasviksia mukaan niin onnistuu. Makkaroita, kanaa ja jauhelihaa saa myös edullisesti.


Hienointa tietysti on, jos menee luontoon hakemaan ruokansa. Kannatta aloittaa marjoista, sienistä ja onkikaloista.