sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Yhden euron sushi - kyllä onnistuu



Viime torstaina itselleni heittämäni yhden euron sushi-haaste on ratkennut. Kyllä se onnistuu!

Päätin keskittyä maki-sushiin eli merileväkuoreen rullattuihin paloihin. Arkkeja on yhdessä paketissa viisi ja jakamalla ne kahtia saa kymmenen pötkylää, joista jokaisesta kahdeksan palaa. Kahdeksänkymmentä palaa riittää hyvin viidelle syöjälle.

Aterian kallein komponentti ovat merileväarkit. Viiden pakkaus maksaa 2,40 euroa (11g, eli kilohinta 218 euroa!).

Vegaanisena tämän hinnaksi tulee 5,77 euroa eli 1,08 euroa / 16 palan annos. Käyttämällä 100 grammaa lohifiletta hinta nousee 6,70 euroon eli 1,25 euroon / 16 palan annos.. 

Tässä vielä muutama rahan arvoinen toteutusvinkki:
Käytin tavallista puuroriisiä, jonka kilohinta on alle euron (kaupan Sushi-riisin kilohinta on 7 euroa). Loputuloksessa ei huomaa mitään eroa.
Tein inkiväärilisukkeen itse: viipaloin 80 gramma tuoretta inkivääriä, jonka kuullotin omenaviinietikan ja sokerin kanssa.
Wasabin korvasin piparjuuritahnalla ja riisiviinietikan sijaan käytin omenaviinietikkaa.

Näistä ateria syntyi:
4 dl riisiä, josta keitettynä tulee noin kilo, 0,30 euroa
150 g paprikaa suikaleina, 0,53 euroa
150 g kurkkua suikaleina, 0,28 euroa
100 g nahatonta lofifilettä suikaleina, 1,20 euroa
5 kpl merileväarkkeja, 2,40 euroa
50 g omanaviinietikkaa, 0,30 euroa
80 g inkivääriä, 0,60 euroa
50 g soijakastiketta, 0,50 euroa
25 g piparjuuritahnaa, 0,60 euroa
sokeria ja suolaa
                                                         
Riisi huuhdotaan kylmässä vedessä pariin kertaan ja annetaan liota puolessa litrassa kylmää vettä hetken. Laitetaan sitten kuumalle levyllä ja kiehumisen alkaessa säädetään lämpötila pienelle. Annetaan hiljakseen kiehua 10 minuuttuia. Otetaan pois levyltä ja annetaan hautua kannen alla vielä 10 minuuttia.

Riisin maustamiseen käytetään kiehautettua etikka-sokeri-suola -seosta. Seitsemän ruokalusikallista etikkaa, pari ruokalusikallista sokeria ja teelusukallinen suolaa. Kiehautetaan, annetaan jäähtyä ja sekoitetaan varovast valmiiseen riisiin.

Jäähdyttelin riisin ja jätin märän pyyhkeen alle lepäämään hiihtolenkin ajaksi.

Sitten vaan rullamaan. Rullausmaton käyttö oli helppoa Youtube-ohjeen avulla.

Vaimon kommentti: "Yllättävän hyviä, sushi tarve tuli tyydytettyä. Puuroriisi sopi hyvin."

Lohimai ennen rullausta

Itse tehty piparjuurilisuke oli voimakasta ja aromikasta

Piparjuuritahna korvasi Wasabin ongelmitta



                                                               

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti