maanantai 27. maaliskuuta 2017

Viisi kalaa ja kaksi ateriaa

Tähän vuodenaikaan kannattaa ruveta haeskelemaan ahvenia kaupan kalatiskiltä. Kuvan kalat ovat Porin torilta: 5 suolistettua ahventa painoivat kilon ja maksoivat 7 euroa. Jos itse ei pääse kalaan, voi aina myös kyselllä kalastavilta ystäviltä ja sukulaisilta.

Halusin nyt myös paistettua ahventa. Jotta pysytään euron tuntumassa pitää kaloista saada ainakin 7 annosta. Se onnistuu, kun tekee niistä kaksi erillista ruokaa. Viidestä kalasta saa paistetut fileet kolmelle ja keittoa seitsemän lautasellista. Ylimääräisen keiton voi hyvin myös pakastaa.


Tässä ostokset.
1,0 kg suolistettuja ahvenia, ostettuna 7,00 euroa
250 g ruusukaalia, 1,25 euroa (huomattavasti suuremman annoksen saa perunalla)
100 g kirsikkatomaateja, 0,50 euroa
100 g turkinjugurttia, 0,34 euroa

lisäksi keittoon:
600 g perunoita, 0,3 euroa
200 g sipulia, 0,2 euroa
2 dl kermaa, 1 euro
puoli nippua tilliä, 0,75 euroa

Yhteensä 11,34 euroa eli 1,13 euroa annosta kohden.


Jos fileeraus tuottaa vaikeuksia, kannattaa pyytää apua kalakauppiaalta. Keittoa varten on otettava kaikki ruodot ja nahat talteen. Poistetaan vielä kidukset ja huuhdellaan huolella. Kalakeiton hieno liemi syntyy ruodoista keittämällä. Aromia antava maustepippurit. Annetaan liemen keittämisen jälkeen levätä ja siivilöidään kirkas liemi talteen (n. 1 litra).


Paistettujen fileiden kanssa lisukkeena oli nyt muhennettua ruusukaalia ja pikku tomaatteja. Ruusukaali on maultaan melko voimakasta ja jakaa mielipiteitä. Itselleni maistuivat, vaimolle eivät. Vaihtoehtoja ovat perunamuusi, vokatut vihannekset, muhennettu purjo (ja linssit).


Keitto tehdään kalaliemeen. Viisi - kuusi perunaa, iso sipuli tai kaksi, purkillinen kermaa (tai iso nokare voita), suolaa, tilliä.


Kalakeiton salaisuus on aina liemessä. Ahvenlientä sanotaan yhdeksi kaikkein parhaimmista. Ja niin se onkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti