torstai 16. maaliskuuta 2017

Rööperinpata - boeuf Rödbergen

Liharuuat ovat euron hintatavoitteen kannalta haasteellisia. Sikaa ja broileria tosin saa välillä käsittämättömän edullisesti. Puoli kiloa possunfilettä tai kilon kanankoipia saattaa saada kahdella eurolla. Saman summan joutuu maksamaan pikkuruisesta persiljanipusta.

Naudanlihan hintahaarukka on suuri. Fileistä joutuu maksamaan kymmeniä euroja kilota ja paistien hintahaarukka on jotain 10 - 20 euron välillä.

Euron hintahaarukkaan kuitenkin pääsee, kun seuraa tarjouksia. Ulko- ja kulmapaistia saa välillä 8 - 9 euron kilohintaan. Toinen keino on lisätä ruokaan juureksia ja muita kasviksia. Näillä periaatteeilla tuunasin Burgundinpadan yhden euron Rööperinpadaksi. Pata kannattaa valmistaa yön yli uunissa pienellä lämmöllä (125 - 140 astetta) hauduttaen. Tulee takuulla mureaa.

Tällä reseptillä ruokin 35 henkilöä ja vielä jäi ylikin.


3,6 kg naudan kulmapaistia, 32,40 euroa (olin ostanut tarjouksesta ja pakastanut)
1 kg sipuleita, 1,00 euroa
1 kg porkkanaa, 1,00 euroa
100 g tomaattipyreetä, 0,60 euroa
800 g tomaattimurskaa, 0,72 euroa
5 valkosipulin kynttä (ei pakollinen)
rouhittua mustapippuria, suolaa                  
4 dl vettä                

Ostokset 35,72 euroa eli euron per annos. Lihan ja juuresten sekoitussuhdetta muuttamalla saa hinnan vielä selvästi alhaisemmaksi. Esimerkiksi suhteelle 1,6 kg lihaa ja 4 kg juureksia hinnaksi tulee
vain 0,56 euroa annokselta!
Lisukkeeksi sopii perunamuusi, keitetyt perunat tai riisi (mielestäni tylsä ruoka-aina) sekä
salaatti ja pakastepuolukat.

Poistetaan lihasta turhat kalvot ja jänteet. Leikateen liha ja kasvikset muutaman cm paloiksi. Sitten vaan ainekset kannelliseen pataan ja jätetään uuniin. Kuuden tunnin jälkeen voi lämmön tiputtaa sataselle.

Tässä tehtiin hieman eri versiota samasta teemasta: palsternakkaa (kallis) ja timjamia



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti