perjantai 31. maaliskuuta 2017

Hiidas luulihakeitto - talvihenkisen viikonlopun must

Lumi palasi ainakin hetkellisesti Helsinkiin tänä aamuna. Siitä hyvä motivaatio tehdä viikonlopuksi erityisen maistuva ja täyteläinen lihakeitto.

Tämän ruuan valmistaminen vaatii aikaa ainakin 4 tuntia. Pitkä hauduttaminen parantaa makua ja yön tai parin yli lepääminen parantaa sitä edelleen.

Osotoslista (15 lautasellista):
1 kg luullista naudan kylkeä tai lapaa, 9 euroa
1 kg perunoita, 0,5 euroa
2 sipulia, 0,2 euroa
3 porkkanaa, 0,3 euroa
0,5 kg lanttua, 0,5 euroa
0,3 kg juuriselleriä, 1 euro
1,5 litraa vettä
nippu persiljaa, 2 euroa (älyttömän hintaista, kun vertaa muihin raaka-aineisiin))
suolaa, n. 20 maustepippuria

Ostokset yhteensä 13,5 euroa eli 0,90 euroa lautasellinen.
Värit 5: ruskea, vaalea, oranssi, vihreä, keltainen.


Kuvassa naudan kylkeä 1kg. Keiton valmistus aloitetaan keittämällä maustepippureilla maustetussa vedessä lihoja ainakin 3 tuntia, kunnes lihat ovat pehmeitä ja lähtevät helposti luista irti. Otetaan lihat liemestä ja annetaan jäähtyä. Siivilöidään liemi.


Kuoritutut juurekset. Juuriselleri on aika hinnakasta, mutta antaa lisäaromia liemeen. Ilmankin pärjää.


Lihat on nyt keitetty pehmeiksi ja irrotettu luista sekä pienitty sopiviksi.


Keitetään lihoja ja juureksia syntyneessä liemessä ainakin puoli tuntia. Persilja lisätään aivan lopuksi, koska sen aromi häviää äkkiä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti