torstai 23. helmikuuta 2017

Euron herkut

Tässä blogissa tehdään terveellistä ja maukausta ruokaa erityisen edullisesti.

Pääruoka-annosten hinta saa olla yhden euron. Enimmillään 1,49 euroa, joka vielä pyöristyy yhteen eikä kahteen euroon.

Raaka-aineet ovat kaikkien hankittavissa tavallisesta kaupasta. Marjat ja sienet oletan jokaisen itse keräävän. Mutta sisarblogin Villiruokablogi metsästys- ja kalastustaitoja en oleta, ehkä onkimista lukuunottamatta.

Terveellisyyden mitta on luonnollinen värikkyys. Ruuat ovat kasvispainotteisia. Värejä lasken, mutta en kaloreita. En laske myöskään kemiallisia yhdisteitä kuten rasvoja, proteiinieja, hiilihydraatteja, vitamiineja, hivenaineita jne.

Perususajatukseni on, että voimme hyvin kun syömme monipuolisesti, sopivissa määrin, ruuan laittamisesta ja syömisestä nauttien.


Euron hintaraami on tiukka, joten muutamia perusperiaatteita kannattaa ja on pakkokin noudattaa:
  1. osetatan sesongin mukaisia raaka-aineita, jolloin hinta-laatusuhde on parhaimillaan
  2. hankitaan raaka-aineet järkevissä ostoerissä, jolloin saatavien annosten määrä vaihtelee
  3. ostetaan tarvikkeita juuri sopiva määrä
  4. hyödynnetään erikoistarjouksia, jos niitä sattuu vastaan
  5. annoskoko on noin 300 grammaa
  6. oletan, että keittiöstä löytyy joitain perusmausteita
Kolmensadan gramman annoskoko tarkoittaa, että raaka-aineiden keskikilohinta on noin 3 euroa.
Jos esimerkiksi tehdään ruokaa neljä annosta (n. 1,2 kg) neljälle eurolla, voidaan ostaa lihaa
250 g (hinta 2 euroa) ja kasviksia 1 kg (hinta 2 euroa).


Juurekset ovat hyvän ruokavalion perustaa.


Silakka on loistavaa, terveellistä ja herkullista. Kaupassa filettä jopa viidellä eurolla kilo.
Itse onkimalla ei maksa mitään, jos onkipaikka (kuten Lauttassaren silta) on lähellä.


Yrttejä löytyy kasvimailta, omasta ruukusta ja luonnosta. Kaupasta ostettuna esim. pieni nippu persiljaa 1,99 eurolla on älytöntä.


Paistettu ahvenfile kasviksien kanssa on todellista gourmeeta ja mahtuu hintaraamiin, kunhan kalat pyytää itse.

Linssit, pavut ja herneet ovat hyvän ruokavalion perustaa. Mustapapusalaatti on herkullista.


Liharuuat voivat olla haasteellisia. Mutta esimerkiksi kuvan lihapata menee raamiin. Naudan ulkopaistia saa alle 10 euroa kilo. Runsaasti kasviksia mukaan niin onnistuu. Makkaroita, kanaa ja jauhelihaa saa myös edullisesti.


Hienointa tietysti on, jos menee luontoon hakemaan ruokansa. Kannatta aloittaa marjoista, sienistä ja onkikaloista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti